Септемврийски празници

22 септември на остров Лефкада
Маршрут
София - Кулата- Мецово- Янина- Лефкада

Продължителност
4 дни / 3 нощувки

Дати на отпътуване


Програма

 Остров Лефкада – четвъртият по големина от седемте Йонийски острови. Бели скали, отразяващи се в кристално чиста морска вода, вероятно тази гледка е впечатлила първите заселници на острова и ги е накарала да му дадат името – Белият остров. Въпреки, че красотите на Лефкада са го превърнали в един от най – посещаваните от туристи острови, той все още впечатлява със своята девствена природа, старинни църкви, вятърни и водни мелници. Географски погледнато Лефкада всъщност не е остров, но през 5 в.пр. Хр. обитателите му прокопават канал, който да ги отдели от останалата част на Гърция. Още един плюс на остров Лефкада е това, че е лесно достъпен. До острова се стига по мост и не се налага ползването на ферибот. Островът има планински терен и вечнозелена растителност, което го различава от другите острови в Гърция. Столица на острова е град Лефкада. Повечето ресторанти предлагат традиционна, гръцка кухня, рибни специалитети и италианска кухня. Според местните жители на остров Лефкада се намират най-красивите плажове в Йонийско море. 

   1-ви ден  – Отпътуване в 22:30 от София “Руски паметник” от старата автогара за остров Лефкада. Преминаване на ГКПП Кулата и продължаване в посока Игуменица (нощен преход) около 620 км. Пристигане около 09.00 часа в столицата Лвфкас. Посещение на манастира “Панагия Фанеромени” – най-важният религиозен център на острова, построен през 1634 г. върху руините на древен храм, посветен на богинята Артемида. Настаняване  в  хотел 3***.  Кратка почивка и в 16.00 часа  пешеходна разходка и в град Лефкас: ще имате възможност да се разходите и разгледате централният площад; църквата “Св. Спиридон”, Кметството, църквата „Св. Мина” и Катедралата. Вечеря. Нощувка. .

 

   2-ри ден –  Пожелание  “ Целодневен Мини круиз– 7 Йонийски острова”. Един незабравим ден, в който ще имате възможност да посетите: Лефкада – ще поплувате на най- хубавия му плаж Порто Катзики, Кефалоня– най-големият от Йонийските острови, Итака– о-вът на Одисей, Скорпиос, Спарти и Кастри– островите на Онасис, Мадури и Меганиси. (30 евро с включен обяд без напитки). Отпътуване в 07.30 ч. от хотела за живописния курорт Нидри намиращат се на 20 км. от столицата. Пристигане в Нидри  и отплаване с  Круизния кораб за остров Кефалония – най – големият от групата на Йонийските острови. Най – вероятно е наречен така от името на красивия бог Цефал, един от синовете на бог Хермес и нимфата Херса. Това е остров с красиви пейзажи и чисто бели пясъчни плажове, станал още по – известен с филма Мандолината на капитан Корели. Акостиране на пристанището Фискардо и свободно време за разходка и за обяд на местни деликатеси в таверните по брега. Отпътуване за остров Итака. Легендата разказва, че Итака е получил името си от първия заселник Итакус, един от синовете на бога на морето Посейдон, но най – вече е известен като родното място на хитроумния Одисей, който след цели 10 години лутане в Средиземно море, успява да се пребори с волята на Боговете и да се добере до дома си. Кратка спирка в селището Вату, за да се насладите на традиционни специалитети и да се потопите във времето на древните елини. След това круизът продължава към малките сателитни островчета Меганиси и Скорпиос. Кратка спирка в залива на остров Меганиси за фото пауза и за да бъде разказана историята за втората по големина пещера в Гърция Папаниколис, използвана като скривалище на подводница по време на Втората световна война и продължаване за следващи запечатващи гледки и снимки към остров Скорпиос, необитаем остров, превърнат в малък частен рай от гръцкия корабен магнат Аристотелис Онасис, на който той се венчава със съпругата си Жаклин Кенеди. Но тук има и малък плаж, който носи името на Мария Калас и който напомня за предишната му бурна връзка с оперната примадона. Връщане в Нидри на остров Лефкада и отпатуване  с автобуса за хотела. Вечеря. Нощувка.

 

    3-ти ден –  Закуска. Пожелание посещение на град  Парга (20 евро) , свободно време по интереси или посещение на известният плаж Катизма разположен на западния бряг на Лефкада . Разходка из този крайбрежен гръцки град – перлата на градовете на континентална Гърция и живописния Епир. Това е идеално място за почивка заради прекрасните плажове, заливи и малки островчета. Парга е известна с традиционните си тесни улички, както и с живописните и амфитеатрално разположени къщи във венециански стил. Тук на висок скалист хълм, на най – високата част на града се намира Венецианска крепост в типично средновековен стил и с прекрасна гледка към града и залива. Продължаване за едно от митологичните места от древен Епир. Спирка на изворите на река Ахерон, която заема важно място в гръцката митологията, защото тя е една от петте реки, които текат през Подземното царство на Хадес. По водите на реката, митичният лодкар Харон пренасял душите на мъртвите към подземното царство. Традиция е посетителите да си потопят краката и да си налеят вода за безсмъртие. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

   4-ти ден  –  Закуска. Отпътуване от хотела. Кратка спирка в селището Йоанина или Янина (Ιωάννινα, Ioannina) е столица на префектурата Йоанина (Янина). Площта на града е 47,440 кв.км, а населението е 70 200 жители. Градът се намира на 290 км югозападно от Солун, на 80 км източно от пристанището Игуменица и лежи на западната част на езерото Памвотида. Двете имена на града идват от официалната (Йоанина) и диалектната форма (Янина), като диалектната форма се използва и от някои съседни народи. В езерото Памвотида се намира остров Ниси (острова, на който е избягал Али Паша за да се спаси от византийците, там е заловен и обезглавен) – има обиколна алея, която ви дава възможност да обиколите целия остров. До Ниси се стига с лодка, която е част от обществения транспорт. По средата му има цитадела (там е обсаден Али Паша). Специалитетът на острова са жабешките бутчета. Разходка из центъра на града, живописно разположен на бреговете на езерото Памвотис и продължаване за България. Пристигане в София късно вечерта.

 Дата: 20.09-24.09.2017 г.

Цена: 299 лв. – 3 нощувки със закуски и вечери


Цената включва:

·       транспорт с автобус 3***

·       3 нощувки със закуски и вечери в хотел  3*

·       туристическа програма в гр. Лефкада и посещение на манастира “Панагия Фанеромени”,

·       медицинска застраховка – с лимит на отговорност 2000 евро / за лица над 65 г. има доплащане – 3 лв. /

·       водач от агенцията.

 

Цената не включва:

·       Разходи от личен характер

·       входните такси за посещаваните туристически обекти по програмата:

·       екскурзията до Парга - 20 евро

·       целодневен круиз Лефкада – Кефалония – Итака – Меганиси – Скорпиос – 30 ЕUR (цената включва трансфер до Нидри и обратно, с включен обяд)   

 

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи.

Начин на плащане:

·       депозит – 30 % от стойността на пакета

·       доплащане – до 10 дни преди отпътуване.

 

Необходими документи:

·       лична карта с 6 – месечна валидност към датата на заминава или задграничен паспорт за децата;

·       за деца до 18 год. пътуващи без родител или 1 е необходимо нотариално заверена декларация от родителите /оригинал + копия/ + документ за самоличност на детето/ задграничен паспорт или лична карта от 14 год възраст/ + копие от акта за раждане.

·       Няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни;

Забележка:

·       Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 10 дни преди началната дата

·       Агенцията си запазва правото за промени в последователността на програмата по независещи от него причини.

·       Агенцията не носи отговорност пред граничните власти за нередовни документи от страна на туристите или липса на такива;

·       Агенцията не носи отговорност за работното време и промяна в стойността на входните такси и билети на туристическите обекти.

·       Неявяването в точният час на тръгване и на определените срещи по време на програмата се счита за отказ от пътуване и агенцията не носи отговорност и не възстановява вече заплатените суми

·       Агенцията предлага и възможност за сключване на застраховка “Отмяна на пътуване”.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

 

 

 

За контакти и резервации